Keep it safe mentaal

Hoe zorgen we bij deze heropstart  voor “keep it safe” mentaal?

Bron : Campussafetymagazine

Overal zie je instructies  voor je fysieke veiligheid, maar hoe zorgen we voor “keep it safe” mentaal? Hoezeer we het misschien ook willen : het is niet business as usual. De corona-epidemie en flatten the curve was een uitdaging, maar het bracht ons eveneens solidariteit, kansen om stil te staan en dankbaar te zijn, samen voor één doel. Natuurlijk hebben we de lockdown niet allemaal op dezelfde manier beleefd, noch is heropstarten  voor iedereen hetzelfde. Sommigen werken onder tijdsdruk om de verloren maanden in te halen, anderen proberen hun werk opnieuw zinvol in te richten of moeten op zoek naar een nieuwe job. We ervaren allemaal een vorm van stress, onzekerheid en de regenboog aan emoties, die daarmee samengaat. Hoe blijven we mentaal gezond op het werk?

Do – keep it safe mentaal – omgaan met emoties

 • Maak oogcontact en glimlach.
  Ja, ook met een mondmasker herken je lachende ogen. Glimlachen zendt een positief signaal naar je eigen brein. Herinner je omgaan met vreugde.
  Begroet mekaar, knik -zoek een leuk social distancing alternatief voor de handdruk.
 • Luister met ogen en oren.Toon interesse.
  “Hoe gaat het me je?”, “Hoe ging je vergadering?” of  toon interesse in voor de ander zijn “interesses “.
  Wees opmerkzaam voor de verbale en non-verbale signalen van je collega’s. Lijken ze gestresseerd, vermoeid of opgewekt, positief?
  Denk even na hoe je de persoon kan steunen of aandacht geven. Kan je helpen met het werk of even samen een frisse neus halen?
 • Misschien kan je even benoemen wat je apprecieert aan je collega, een gemeend compliment kan veel doen.
 • Durf te benoemen hoe je je voelt.
  Geen scheldtirade of oeverloos gezucht. Benoemen dat je je zorgen maakt, stress hebt of opziet tegen een taak, maakt je menselijk en benaderbaar. Nu is het meer dan ooit belangrijk om goed met emoties op het werk om te gaan. Liz Fosslien vat dit mooi samen :https://www.ted.com/talks/liz_fosslien_how_to_embrace_emotions_at_work
 • Je mag al eens een cliché gebruiken. Het helpt om te horen dat je “het vreemde tijden vindt” of “één dag met de keer.” Niet als antwoord op elke angst of emotie van de andere kant, maar in sommige clichés zit ook herkenning.

Do  – omgaan met stress en werkdruk

 • Focus op het nu,1 gesprek, 1 taak, 1 klant per keer. Stop je interne piekeraar : “Ik ben nu hiermee bezig.”
 • Neem tijd voor pauze. Doe in die pauze iets wat je batterijen oplaadt, even een frisse neus halen, kopje koffie met een collega, zorg dat die pauze, pauze is. Zodat je hoofd en hart nadien opnieuw fris starten.
  “Ja, maar het is te druk.” Beter regelmatig een kleine, korte,échte pauze, dan in overdrive gaan. In overdrive maak je fouten, kan je niet meer om met de stress en emoties van anderen en miserie alom dus.
 • Herinner mekaar op een positieve manier aan afstand, handgel, afspraken….door zelf al het positieve voorbeeld te geven. Maak geen verwijten of verwijs niet naar wat anderen doen. Neem jouw verantwoordelijkheid, toon dat je begrijpt dat de regels soms moeilijk zijn. We volgen de regels om mekaar veilig en gezond te houden.
 • Zit je met vragen over je werk of de organisatie? Stel je vraag, herhaal ze indien nodig. Informeer waar je terecht kan (je chef, de personeelsdienst, preventiedienst, vertrouwenspersoon). Net zoals tijdens de lockdown – zoek een betrouwbare bron en doe de fact-check.
 • Nodig anderen uit om samen na te denken : hoe we kunnen omgaan met elkaar, met het werk, met klanten. Tijdens de lockdown was er enorm veel creativiteit en humor, op die weg kunnen we verder.
 • Ben je leidinggevende? Informeer je waar en bij wie jij en je medewerkers terecht kunnen voor steun en informatie. Zoek manieren om onze tips te integreren in je dagelijkse organisatie en die van je team.
  Voka  en  Mensura geven een interessant overzicht van stappen en maatregelen.

Samengevat : Hoe zorgen we  bij deze heropstart voor “keep it safe” mentaal?
Neem je verantwoordelijkheid : voor jouw gevoelens, voor jouw werk, voor jouw veiligheid. Durf te praten en vragen te stellen. Informeer je. Steun mekaar en nodig anderen uit om te zoeken naar creatieve oplossingen. Keep it safe !

Gesprek-simulator of online duo-coaching

Wat is een gesprek-simulator of online duo-coaching?

Ooit gewenst dat je een gesprek kon inoefenen, dat je zicht kon krijgen op de mogelijke reacties van je gesprekspartner? Dat willen we je bieden via onze gesprek-simulator of online duo-coaching.

In deze coronatijden willen we onze opgebouwde expertise blijven delen. Zo kreeg het idee voor onze  “gesprek-simulator” vorm. In training doen we vaak een beroep op simulaties en rollenspellen. Dit laat je toe om in alle veiligheid te oefenen.

We willen die mogelijkheid nu online bieden :

 • dat moeilijke gesprek voorbereiden,
 •  in alle veiligheid oefenen,
 •  het effect van je woorden zien,
 •  gerichte verbale en non-verbale feedback krijgen,
 • je boodschap herformuleren en aanpassen,
 • voorbereiden op de reactie(s) van de ander,
 • persoonlijke sterktes en actiepunten bepalen.

Hoe gaan we te werk?

Wim Decorte – 12act

Concreet : je gaat met coach en acteur jouw gesprek voorbereiden en oefenen. Zoals bij een flight-simulator, bereid je jezelf voor. We bekijken wat belangrijke elementen in het gesprek zijn en de eigenschappen van je gesprekspartner. Uiteraard behandelen we deze informatie als vertrouwelijk. Wim Decorte (12act) stapt dan in de rol van je gesprekspartner. In een uurtje tijd, zorgen we dat je klaar bent om het reële gesprek positief en zelfzeker aan te vatten. Naargelang jouw noden en actiepunten krijg je bijkomend ondersteunend materiaal in de vorm van tips, literatuur en video.

Petra Schiller – Kape Management

Dus, wil je dat moeilijke feedback-of evaluatiegesprek inoefenen, wil je je baas overtuigen van een nieuwe aanpak? Misschien, wil je dat online-interview voorbereiden of gewoon weten hoe je zelfzekerder kan overkomen in gesprekken, daarvoor kan je in onze gesprek-simulator stappen. Leren door te doen.

Je wil dit gesprek voeren in het Frans of Engels? Dat kan.

 

Ben je geïnteresseerd, dan kan je een reactie nalaten op deze blog of contact opnemen via het  contactformulier. Ik beantwoord graag je vragen of stel een  gepersonaliseerde offerte op.

 

 

Lockdown copingstrategie

Hoe ga je na een maand lockdown, om met angst, onzekerheid en stress. Hoe zorg voor veerkracht en energie? Welke copingstrategie werkt? Hoe zorg je voor jezelf en anderen?
Kennis van je hart en je brein of studies psychologie maken je niet immuun,dus ja ik heb er ook last van. Maar kunnen terugvallen op goede copingstrategieën helpt.

Ik weet dat de huidige situatie een achtbaan van emoties met zich meebrengt,  toch zit ik zelf af en toe in dat karretje recht naar beneden. Het besef dat we écht niet alleen zijn op die achtbaan, creëert verbondenheid en brengt een beetje soelaas. De achtbaan mindert vaart…er is een rustpunt.

De route van de achtbaan is voor iedereen anders, financiële zorgen, werkdruk, gezondheid, eenzaamheid,…maar we vinden elkaar in dezelfde emoties en misschien in de copingstrategieën.  Hoe ga je na een maand lockdown om met angst, onzekerheid en stress? Een overzicht van mijn strategieën:

Praktische strategieën.

Ten eerste een aantal praktische strategieën. Ons brein vindt rust in structuur en routines, bovendien ceëert dit een gevoel van controle. Dus maak een weekschema en maak realistische plannen. Huisklusjes, een boek lezen, werken in de tuin, je mailbox ordenen en herstructureren, een webinar volgen, nieuwe of oude spelletjes met je kinderen ontdekken. Bij mezelf merk 3 belangrijke elementen in die structuur.

 1. Tijd voor mezelf : een douche, een goed boek, een kwartiertje yoga, even in de tuin niksen,…
 2. Blijf je prioriteiten kiezen : je kan niet alles doen en je hoeft nu ook niet alle trends te volgen of elke dag nieuwe recepten uit te proberen. Wat is belangrijk voor jou? Zowel voor je job als voor jezelf en je gezin. Wat geeft jou en anderen energie? Wat brengt je mentaal en fysiek in balans? Zelf mis ik het delen van kennis en ervaringen in mijn training en de dynamiek die onstaat als mensen samenkomen. Dus voorzie ik elke werkdag een moment om daar op een andere manier aan te werken. Coaching via skype, telefonisch en per mail ideeën uitwisselen met klanten, digitale team meetings. Dit brengt me bij het derde punt.
 3. Tijd voor en met anderen. Connecteer met anderen maar limiteer je tijd op (sociale) media. In de eerste weken lockdown was de verleiding zeer groot om van het ene medium naar het andere te springen. Dit leverde me echter meer stress op, minder aandacht voor prioriteiten en vaak zelfs een leeg, hulpeloos  gevoel. Nu lees ik in de ochtend de hoofdpunten en volg op het einde van de werkdag het nieuws (maar niet voor het slapengaan). Ik bel wat vaker, al dan niet via videocall. Zeker ook in werkgesprekken neem ik even de tijd voor die informele babbel, want net dat is het moment van verbinding.

Copingstrategieën

Toch kan de achtbaan plots weer in gang schieten, “out of control”, getriggerd door een artikel, reactie of een eigen gedachte, die plots de kop op steekt. Wat dan? De beste copingmechanismen zijn de simpelste :

 1. Stop. Zeg stop tegen jezelf, dat mag zelfs hardop. Adem heel bewust even in en uit. Zet je gevoelens en gedachten even op een rijtje. Durf te benoemen hoe je je voelt, zonder zelfmedelijden maar ook zonder schuldgevoel (wellicht zijn er nog mensen die het veel slechter hebben dan jij). Noteer dit of praat met iemand.
 2. Sta stil bij wat je kan controleren en erken je kwetsbaarheid. We kunnen de toekomst nooit voorspellen, maar nu worden we daar heel hard met de neus op geduwd. Je eigen kwetsbaarheid erkennen is geen hulpeloosheid, het is benoemen wat je wel kan doen en terzelfdertijd weten dat je nooit de volledige controle hebt. Je kwetsbaarheid erkennen betekent tevens beroep durven doen op hulp en steun.
  Wat kan je nu controleren? Welk actieplan kan je maken voor je worst case scenario?
 3. Tenslotte grijp ik zelf naar 2 oude wijsheden. De eerste is : “Ook dit zal voorbijgaan.” Die gebruik ik al sinds mijn puberjaren. De tweede helpt me nu heel vaak als ik voel dat ik begin te piekeren maar ook als er een mooi moment is. “Nu ben ik ok.” Ik probeer dan heel bewust dat moment en gevoel vast te houden. Zo koesterde ik het moment waarop een coachee me uitnodigde voor het delen van inspirerende gedichten, het was een blijk van herkenning en connectie.

Als afsluiter geef ik graag de Ted talk van Guy Winch mee, emotionele eerste hulp in deze periode is even belangrijk als onze fysieke gezondheid om deze periode door te komen.

https://www.ted.com/talks/guy_winch_why_we_all_need_to_practice_emotional_first_aid

Sharing is caring, dus deel gerust jouw strategieën.

 

 

 

 

Lachen in coronatijden

God’s Window : A view to smile at

Lachen in coronatijden. We zoeken verbondheid via #samentegencorona, teddyberen aan het raam en grapjes, maar ernstige situaties kunnen ons ook toelaten om te lachen.

Want lachen verbindt ons, lachen brengt hoop, hoe donker de situatie nochtans lijkt. Natuurlijk neem je de situatie ernstig, net omdat ze ernstig is, dien je de unieke kracht van de lach te koesteren. Het verandert je ademhaling, hartslag en je gestresseerde brein.

Dus wil ik onderstaande met jullie delen, ernstig met een lach. Want zoals Robert Frost al zei “If we could’nt laugh, we would all go insane.” “Als we niet zouden kunnen lachen, dan werden we allemaal knettergek.”

Ten eerste uit het leven gegrepen: de burgemeesters in Italië met typische woordkeuze en temperament:

https://www.youtube.com/watch?v=KxtGJsnLgSc

De valkuilen van digitaal lesgeven (van grappige Ierse groep Foil and arms) :

https://www.youtube.com/watch?v=BSxM6_zEw2k

Tenslotte voor het meer serieuze grappige werk, Tedtalk in München van Anthony McCarten:

Keep smiling, keep laughing.  Lachen in coronatijden : #samentegencorona

https://www.youtube.com/watch?v=b2qM1I-JCEQ

 

 

Back to work

Het is back to school en back to work voor de meesten. Een nieuw schooljaar gaat gepaard met spanning, anticipatie en hopelijk ook beetje vreugde. Bij back to work is de situatie toch vaak wat anders. De schoolpoort sluit werkelijk in de zomer, maar ons (digitale) kantoor is altijd bereikbaar. Zelfs al heb je een “out of office” ingesteld, toch is het voor velen moeilijk om werkelijk out of office te zijn. Dat echte vakantie-gevoel vinden en echt loslaten, lijkt altijd maar moeilijker te worden. Dus toen mijn collega Sabine Tobback een boek publiceerde met de aanlokkelijke titel : “Out of office. De succesformule voor harde werkers.” wist ik, dat wordt mijn  vakantielectuur.

Het bleek een goede keuze. Deel 1 behandelt  “waarom” je hard werkt.
1.  Je werkt hard omdat iedereen hard werkt.

2.  Je werkt hard omdat je dat meekreeg vanuit je opvoeding.

3.  Je werkt hard omdat je een harde werker bent.

4.  Je werkt hard omdat hard werken, je zelfvertrouwen geeft.

Natuurlijk kan je meer dan één element herkennen. De inzichten hieruit zijn belangrijk om tijdig te herkennen dat het té hard gaat en om een aangepast actieplan te maken.

Daarna krijg je een heleboel tools aangereikt om op een gezondere manier hard te werken en dus dat aangepaste actieplan te maken. Natuurlijk ken ik als coach verschillende van deze tools. Kennen en consequent toepassen is een ander verhaal.
Bovendien  is bij mezelf het laatste jaar : “Life is what happens, while you are busy making other plans.”  van toepassing. Als er onverwachte zaken gebeuren, dan schuiven de prioriteiten.   Toch neem ik zowel voor mezelf als voor mijn coachees een aantal actiepunten mee. De klassieker van je grenzen kennen (zeker in hoge stress) en bewaken blijft dus  voor mij persoonlijk heel relevant.

Misschien denk je nu, fijn – interessante boekentip maar ik moet hier door mijn mails geraken en prioriteiten stellen in mijn takenlijst. Doe dat dan vooral en maak toch even tijd om te ademen, nog eens naar je favoriete vakantiefoto te kijken en met goesting terug aan de slag te gaan.

Is de goesting wat minder? Start dan met een goede koffie of thee, kies er een taak uit die voor jou belangrijk is én waar je energie uithaalt.

Back to work, dus.