Hoop en acties voor 2019

December de laatste maand van het jaar, tijd om terug te kijken en vooruit te kijken. We kijken in onze drukke tijden vooral vooruit, dus voor deze laatste blog van het jaar deel ik graag mijn ervaringen van 2018 evenals hoop en acties voor 2019.
De grootste indruk is en blijft Zuid-afrika, land rijk aan contrasten. Wat bleef me het meeste bij? Natuur, eenvoud en menselijke warmte en veerkracht.
We vertrokken (zoals vaak) met een race tegen de tijd, om werk-en privézaken toch enigzins op orde achter te laten. Bovendien was de voorbije periode ook emotioneel stresserend geweest, we moesten afscheid nemen van een aantal mensen en mijn partner en ik zaten met veel vragen over de toekomst. We konden een adempauze en nieuwe inspiratie dus goed gebruiken. Onze eerste stop was Mount Sheba, midden in de natuur en het groen. Uitvalbasis voor God’s Window.

God’s Window

Of je dichter bij God komt, weet ik niet, maar toch zeker dichter bij jezelf. Ik voelde me nietig en deel van het geheel.
Tweede stop Thornybush Game Reserve, bij Kruger Park. Al op de weg erheen vielen we van de ene verrassing in de andere : giraffen, wrattenzwijnen,…
We werden warm onthaald. 4 Dagen lang, trokken we ’s morgens en ’s avonds op safari. Het was telkens een avontuur, vol verrassingen. Onze gidsen straalden liefde voor hun vak en voor de natuur uit. Temidden van de natuur en oog in oog met de dieren, besef je (weer maar eens) je nietigheid, maar ook je verantwoordelijkheid als mens.

Luipaard in Thornybush

Om die mooie plekjes en onze planeet te bewaren, is elke stap en elke actie belangrijk. Nu wordt er bij ons thuis al bewust gesorteerd, gerecycleerd, tweedehands aangekocht, kraantjeswater gedronken en minder vlees/vis gegeten. Anderzijds reizen we vaak met het vliegtuig. Dus heb ik niet gewacht tot 2019, ik zoek nu op via ecosia. Opzoeken en bomen planten lijkt me een win-win. We kopen nog  bewuster aan, om minder afval te hebben. Werkgerelateerd ook meer digitaal materiaal voor deelnemers en minder papier.
https://www.ecosia.org/
http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/20-originele-manieren-om-de-planeet-te-redden/article-normal-93017.html

Je hoeft natuurlijk niet naar Zuid-Afrika te reizen om je één te voelen met de natuur en tot rust te komen. Maar in ons drukke land, moet je misschien iets langer op zoek naar zo’n plek. Ondanks goede voornemens was het vanaf oktober weer ontzettend druk. Ik was ontgoocheld in mezelf. Bepaalde vormen van inefficiënt gedrag van anderen ergerden me mateloos, bovendien werd ik privé geconfronteerd met enorm manipulatief gedrag. Doe daar een sausje van vermoeidheid en leefdtijd bovenop et voilà midlife crisis gevoel.Na veel ergernis en waarom vragen, en dagen van demotivatie, heb ik terug energie gevonden. Door terug te gaan naar wat mij energie geeft: boswandelingen met ons gezin, 2 namiddagen met een vriendin, bijpraten, lachen, relativeren en shoppen (Zooo cliché, maar het hielp wel). De andere klik was een voornemen uit Zuid-Afrika weer voor ogen nemen : Gewoon elke dag zien wat er komt en je niet laten leiden door de agenda, maar de agenda terug in handen nemen. Me erbij neerleggen dat het druk is en elke dag opnieuw kijken wat haalbaar is.

Naast die band met de natuur, was er in Zuid-Afrika heel veel menselijke warmte te voelen in de ontmoetingen met mensen. Hoe verschillende mensen uit diverse achtergronden hun leven en dat van hun land willen verbeteren. Een bijzondere ontmoeting was die met Shaun en Carla Tomson, 2 schitterende mensen, mensen wiens leven je inspireert en door wie het begrip veerkracht een andere dimensie krijgt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Shaun_Tomson
Ik wil dan ook afsluiten met een boodschap van Shaun voor 2019 :”Give an do something good and don’t expect anything in return.”
https://www.youtube.com/watch?v=ttG0M211SL0
2019 Wil ik jullie zeker nog interessante blogartikels geven, veerkracht staat alvast op het programma.

Zelf start ik het jaar met workshops over burn-out en assertief omgaan met telefonische agressie. Interesse, neem dan een kijkje op : www.opleidingsdag.be

Kijk mild terug op je eigen 2018 en neem een frisse start in 2019! Beste Wensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *