Back to work

Het is back to school en back to work voor de meesten. Een nieuw schooljaar gaat gepaard met spanning, anticipatie en hopelijk ook beetje vreugde. Bij back to work is de situatie toch vaak wat anders. De schoolpoort sluit werkelijk in de zomer, maar ons (digitale) kantoor is altijd bereikbaar. Zelfs al heb je een “out of office” ingesteld, toch is het voor velen moeilijk om werkelijk out of office te zijn. Dat echte vakantie-gevoel vinden en echt loslaten, lijkt altijd maar moeilijker te worden. Dus toen mijn collega Sabine Tobback een boek publiceerde met de aanlokkelijke titel : “Out of office. De succesformule voor harde werkers.” wist ik, dat wordt mijn  vakantielectuur.

Het bleek een goede keuze. Deel 1 behandelt  “waarom” je hard werkt.
1.  Je werkt hard omdat iedereen hard werkt.

2.  Je werkt hard omdat je dat meekreeg vanuit je opvoeding.

3.  Je werkt hard omdat je een harde werker bent.

4.  Je werkt hard omdat hard werken, je zelfvertrouwen geeft.

Natuurlijk kan je meer dan één element herkennen. De inzichten hieruit zijn belangrijk om tijdig te herkennen dat het té hard gaat en om een aangepast actieplan te maken.

Daarna krijg je een heleboel tools aangereikt om op een gezondere manier hard te werken en dus dat aangepaste actieplan te maken. Natuurlijk ken ik als coach verschillende van deze tools. Kennen en consequent toepassen is een ander verhaal.
Bovendien  is bij mezelf het laatste jaar : “Life is what happens, while you are busy making other plans.”  van toepassing. Als er onverwachte zaken gebeuren, dan schuiven de prioriteiten.   Toch neem ik zowel voor mezelf als voor mijn coachees een aantal actiepunten mee. De klassieker van je grenzen kennen (zeker in hoge stress) en bewaken blijft dus  voor mij persoonlijk heel relevant.

Misschien denk je nu, fijn – interessante boekentip maar ik moet hier door mijn mails geraken en prioriteiten stellen in mijn takenlijst. Doe dat dan vooral en maak toch even tijd om te ademen, nog eens naar je favoriete vakantiefoto te kijken en met goesting terug aan de slag te gaan.

Is de goesting wat minder? Start dan met een goede koffie of thee, kies er een taak uit die voor jou belangrijk is én waar je energie uithaalt.

Back to work, dus.

 

 

 

2 gedachten over “Back to work

  1. Sabine@sabinetobback.be

    Dag Petra,
    Wat fijn om te lezen dat mijn boek je gesmaakt heeft. Het was hard werken dit boek schrijven maar ik blij met de aandacht die het krijgt. Bedankt om het via jouw kanalen in de verf te zetten. Ondertussen beginnen de keynotes binnen te lopen wat ik ook graag doe. Veel werkplezier en zorg dat hard werken wérkt vóór jou! Dikke knuffel, Sabine

Reacties zijn gesloten.